Er zijn zoveel mooie hanglampen, welke kies jij? Verlichting ondersteunt je bij de dingen die je wilt doen en geeft sfeer aan de ruimte. Het is belangrijk om goed na te denken voor welke activiteiten je welke verlichting nodig hebt. Ik bespreek hier vier verschillende hanglampen die elk een eigen uitstraling en stijl hebben én het samen toch goed doen. Wil jij weten welke in jouw woonkamer past en welke keuzes ik heb gemaakt? Lees dan verder… 

‘het oog wil ook wat’

Ik zeg altijd ‘het oog wil ook wat’ Dit kan je op twee manieren interpreteren, en ik begin met de leukste: het uiterlijk.

Verlichting zonder lampenkap

Waar je in het verleden afkeurende reacties zou krijgen bij het aansluiten van alleen een peertje, is het peertje van nu, met z’n nieuwe look, helemaal geaccepteerd en zelfs een trend. Helemaal als je het peertje combineert met een mooie fitting (-huls) en snoer.

We hebben het over een peertje, echter is deze lichtbron nu in alle vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Net als de fitting huls en de snoeren trouwens. Hierdoor maak je je lamp uniek en persoonlijk.

Hanglamp Ilse. vier verschillende trendy hanglampen woonkamer

Bij deze hanglamp hebben de snoeren elk een andere lengte en heb ik gebruik gemaakt van verschillende vormen en maten in de lichtbron. Dit maakt dat deze lamp een modern klassieke uitstraling krijgt met een eigenzinnige twist. Toen wij de woonkamer stap voor stap gingen wijzigen, wist ik al heel lang dat deze lamp in die specifieke hoek moest komen. Het is helemaal geworden zoals ik voor ogen had. Al moest ik wel even wennen aan de koperen kleur van de fittingen, daar was ik toen nog niet zo van. Intussen komt deze tint op verschillende plaatsen in de woonkamer subtiel terug, waardoor er een eenheid is ontstaan. Nu kan ik het wel waarderen.

Verlichting met een halfopen kap

Bamboe lamp zwart urban jungle interieur. 4 verschillende hanglampen. Welke past het beste in jouw woonkamer?

Deze lamp is echt helemaal ‘me’. Ik ben gek op natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. De wereldse/botanische stijl spreekt mij ook erg aan. Waar ik voorheen meer verschillende kleuren gebruikte, ben ik nu wat rustiger geweest met het kleurenpalet. Deze lampenkap is van zwart bamboe en qua vorm en afwerking net even anders. Ik ben er zo blij mee en hij is perfect voor deze hoek. De kap is halfopen. En omdat je bij binnenkomst hier direct zicht op hebt, heb ik voor een lichtbron gekozen die minder fel is aan de ogen. Daar later meer over.

Verlichting met kapje en extra functie

Hanglamp zwart Krydda binnenkweker IKEA

Deze combinatie is eigenlijk anders bedoeld. Deze hanglamp is ontworpen om binnen te kunnen kweken. Ik heb de warmtelamp vervangen voor een gewone lamp. In combinatie met een hangplant is het een aparte en sfeervolle lamp. Daarnaast oogt deze lamp door het zwarte staal en de ketting lekker stoer.

Verlichting met gesloten kap

Hanglamp Chloe zwart eetkamertafel. 4 verschillende hanglampen. Welke past het beste in jouw woonkamer?

Boven de eetkamertafel heb ik gekozen voor een gesloten kap. Het bijzondere aan deze kap is dat er bewust oneffenheden in aangebracht zijn. Het lijkt wel of er met een steen allemaal deuken in geslagen zijn. Aan de buitenkant een stoere mat zwarte kleur en de binnenkant krijgt een luxe uitstraling door de koper kleur.

‘Het oog wil ook wat’ de tweede interpretatie: het effect

Kritisch dat ik ben, heb ik echt de tijd genomen om de lampen te vinden die ik mooi vind en in het budget pasten. En dat is tot nu toe prima gelukt.

Daarbij heb ik ook zeer bewust gekeken naar het effect van de lamp en daarmee bepaald waar deze in de woonkamer moest komen. Omdat de lamp met de verschillende peertjes direct licht geeft, is het niet fijn om daar recht in te kijken. Onze ogen vinden dat gewoon niet fijn. Niet voor niets dragen wij graag een zonnebril als de zon schijnt. Deze hoek is dus perfect voor deze lamp. In het verlengde van deze hoek staat onze bank, de lichtbron hangt naast ons.

Bamboe lamp zwart Botanisch interieur.4 verschillende hanglampen. Welke past het beste in jouw woonkamer?

Aan de andere kant van de bank hangt die té leuke bamboe lampenkap. Zoals ik hiervoor aangaf heb ik bewust voor een niet te felle lichtbron gekozen. Omdat je er bij binnenkomst wel direct in kijkt, ontzie je de ogen een beetje. Wat de ogen wel weer heel leuk vinden is het mooie lijnenspel die op het plafond zichtbaar is als de lamp brandt. 

De andere twee lampen schijnen dankzij de vormgeving recht naar beneden. Mooi sfeervol licht en rustig voor de ogen.

De vloer wilde ik zoveel als mogelijk vrij houden. Om die reden heb ik gekozen voor hanglampen. Vier verschillende lampen in stijl, materiaal en uitstraling. De kleur en de terugkerende ronde vormen maken het een mooi geheel.

Verlichting moet vooral praktisch zijn. Daarnaast hebben wij gelukkig allemaal een andere smaak, welke door bepaalde trends onbewust ook wel beïnvloed wordt. Naast het praktische en het uiterlijk, adviseer ik je bij de aanschaf van verlichting ook rekening te houden met het effect van de lichtbron op de ogen.

By Venes, Interieur Styling Ontwerp Logo

Vind jij het lastig om de juiste verlichting te kiezen? Of vind jij het lastig om jouw perfecte interieur te creëren? By Venes helpt je door een persoonlijk en concreet advies in handen te geven waarmee jij jouw ideale interieur kan (laten) creëren. Hét interieur wat bij jou past en waar jij je thuis voelt!

Wil jij ook een persoonlijk interieuradvies? Neem dan contact met mij op, dan kijken wij samen waar jij het meest mee geholpen bent. 

Shop the look

By Venes shop the look Lucide Otona Hanglamp
By Venes shop the look Hanglamp Tamara rotan zwart van Light and Living

By Venes shop the look Hanglamp Oslo cluster van Its about RoMi