Het gebruik van de kleur blauw in je interieur heeft zoveel voordelen. En geloof mij, met kleur kun jij jouw ideale stijl en sfeer creëren. Blauw is een koele en verfrissende kleur die kalmerend kan werken en een ruimte optisch groter of juist knusser kan maken. Het is een kleur die door zijn vele tinten altijd wel kan.

Blauw kun je bijna met alle kleuren combineren, waardoor je er alle kanten mee op kunt. En omdat dat juist ook veel keuzestress kan geven heb ik mooie blauwe items voor je samengebracht in drie verschillende woonstijlen.

Bekijk verderop de interieur items van de woonstijlen:
Scandinavisch a-la By Venes
Royal blue
The soft tones

Blauw in je interieur kan gewoon altijd

Ook voor het gebruik van kleur in ons interieur zijn er trends. Zo worden er jaarlijks kleuren gekozen die passen bij de tijdsgeest van dat moment. In 2020 was blauw nog dé kleur van het jaar bij een verffabrikant. In 2021 zijn tinten van deze kleur ook weer in het kleurpallet aanwezig, nu juist aanvullend op de kleur van dit jaar.

Want kleuren, we kunnen er niet omheen. Ze zijn overal en hebben een erg grote invloed op en in ons leven. Kleuren hebben voor ons allemaal een andere betekenis. We associëren kleuren snel met iets, het heeft een signaal functie en een emotionele functie. In elke cultuur en religie hebben kleuren weer een andere betekenis. Daarom is er al veel over kleur gezegd en geschreven. Als interieurstylist kan ik je daar heel veel over vertellen, en dat komt zeker nog een keer in een ander blog aan bod.

drie tips voor blauw in je interieur

Hier neem ik de kleur blauw samen met jou op een andere manier onder de loep. We kijken hoe je de kleur blauw in zijn vele tinten in een woonstijl kunt gebruiken. Waardoor je gelijk weet welke items het goed doen bij jouw favoriet.

Kleur en sfeer

Naast dat we kleuren dus verschillend zien en associëren, heeft het gebruik van kleur een grote invloed op de beleving van een ruimte. Het doet echt wat met jou als persoon en met de optische beleving van de ruimte. 

Maar kleur alleen is niet alleen dat wat de sfeer en woonstijl kenmerkend maakt. Ik ben van mening dat kleur en textuur eigenlijk niet los van elkaar kunnen als het gaat om het creëren van een sfeer. Andere elementen zoals de lichtinval, materialen en accessoires dragen uiteindelijk bij aan de totale beleving.

Bekijk het kleuradvies voor een slaapkamer, waarbij ik mij heb laten inspireren door een bijzondere handgemaakte lamp uit Egypte.

Blauw in je interieur toepassen

Eerlijk gezegd was het wat lastig voor mij om deze keer geen leuke combinatie te maken met andere kleuren. 

Is het gebruik van één kleur dan niet saai! Nee, dat hoeft helemaal niet. In een ruimte zijn altijd al andere kleuren aanwezig, die je niet altijd heel bewust opmerkt. Denk aan grote oppervlakken zoals een vloer, een deel van het plafond, de verschillende natuurlijke materialen zoals hout, leer en planten. En vergeet ook je uitzicht naar buiten niet. Over het algemeen is dat groen en kleurrijk, tenzij je in een wolkenkrabber woont, dan heb je ook regelmatig een mooi blauw uitzicht op de heldere dagen

Het gebruik van één kleur noemen we ook wel ton-sur-ton, en hoeft geen saai resultaat te geven. Mits je gebruik maakt van verschillende tinten én materialen. Juist door gebruikt te maken van verschillende materialen in eenzelfde kleurtoon kun je extra veel mooie texturen en patronen toepassen, zonder dat het te druk wordt. En zoals ik altijd zeg, let op de juiste balans. Zorg dat het bij jou en de ruimte past. Het moet goed voelen

….

De kleur blauw in drie verschillende woonstijlen gebruikt

1. Scandinavische woonstijl a-la By Venes

Kijk eens wat een heerlijke combinatie van kleur en materiaal. Voor een licht en fris interieur met natuurlijk een wereldse touch. En okee, toch een klein beetje geel. Toen ik dit materialen moodboard maakte wist ik nog niet dat dit één van de twee kleurtinten zou zijn die het Amerikaanse kleureninstituut Pantone als ‘kleur van het jaar 2021’ zou uitroepen. Dus dan is het helemaal goed toch?

Ik heb hier gekozen voor een combinatie van harde en zachte materialen en verschillende vormen. Mooie sierlijke patronen op het tegeltje en een wat strakkere lijn op het zachte kussen. Deze items zijn een combinatie van materiaal, vorm en patroon, die het gebruik van de verschillende tinten blauw fris en sfeervol maakt.

Blauw in je interieur Scandinavisch

Shop the look en ga direct naar:

 1. Vitrine kast – Fonq
 2. Wandtegeltjes oosters Craft – VTwonen collectie
 3. Sierkussen Kaat – Bol.com
 4. Vaas Keram – Bol.com
 5. Sierkussen gestreept – Dille & Kamille
 6. Oosterse lamp mozaïek – Bol.com
 7. Twisted kandelaar – Fonq
 8. Wandplank Tjalle & Jasper – Fonq
 9. Vloerkleed Elkan – Made ( helaas uitverkocht) bekijk het alternatief Vloerkleed Holden

2. Royal blue

Een wat chiquere sfeer creëer je door rijke materialen te gebruiken. Dit bereik je door te kiezen voor textiel zoals bijvoorbeeld fluweel of velours. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van verschillende patronen en texturen die er samen voor zorgen dat de kleur blauw in je interieur ook in deze woonstijl absoluut niet saai is. Naast de rijke stoffen dragen de prints en de gouden tinten bij aan een moderne chique uitstraling.

..

Woonstijl royal chique

Shop the look en ga direct naar:

 1. Muurcirkel – Fabryk Design
 2. Oosters behang – VTwonen
 3. Rotan hanglamp – Fonq
 4. Wandspiegel – Fonq
 5. Hanglamp plumé – Made
 6. Bijzettafel – Fonq
 7. Vloerkleed wedgwood – Fonq
 8. Sierkussen fluffy – Fonq
 9. Sierkussen – Fonq

3. The soft tones

Deze blauwe tinten doen je even wegdromen naar die mooie heldere zee en een mooie zomer. Moderne items die qua kleur ook wel richting het zachte groen gaan. Een sfeervolle kleurencombinatie waarbij de verschillende vormen elkaar goed versterken.

..

Blauw in je interieur soft tones

Shop the look en ga direct naar:

 1. Wandsysteem ixxi – Fonq
 2. Hanglampen Albert – Made
 3. Vaas Morgana – Fonq
 4. Kussen gezicht – Blokker
 5. Vitra Panton Chair – Fonq
 6. Vaas Prestige – Fonq
 7. Vloerkleed Pyramid – Made
 8. Koffers Daven – Made
 9. Kandelaar Puik – Fonq

Waar let je op als je blauw in je interieur gebruikt

Dat je een sfeervol interieur kunt creëren laten deze woonstijlen wel zien. Let er wel goed op dat je het gebruik van de kleur blauw in je interieur goed toepast. Blauw is van zichzelf een koele kleur, en als je deze niet goed toepast in combinatie met de hoeveelheid blauw, krijg je het ook echt koud.

Hebben jij en je partner een andere smaak of weet je niet zo goed welke woonstijl bij je past? In het blog ‘inrichten als je verschillende smaken hebt doe je zo…” geef ik je tips over hoe je je interieurstijl ontdekt en de verschillen in en paar stappen kunt samenbrengen

Meer over de werking van kleur in een ruimte en in welke ruimte je bepaalde kleuren beter wel of niet kunt toepassen volgt in een later blog.

Wil je dit niet missen en als eerste geïnformeerd worden over nieuwe blog’s en andere nieuwtjes? Volg mij dan op Instagram.

..

Meer inspiratie om het thuis praktisch en gezellig in te inrichten vind je op mijn Pinterest borden.