Klikt het hol in huis, heb je een nagalm in de woonkamer oftewel een slechte akoestiek? Vervelend maar op te lossen. Een galm of hol geluid verminderen is op verschillende manieren mogelijk. En het leuke is, ook nog op een hippe trendy manier. Ik beschrijf op welke vijf plaatsen in een ruimte je deze nieuwste en bijzondere oplossingen kunt toepassen.

Het weerkaatsen van het geluid zorgt voor een echo. De ruimte klinkt vaak hol en het geluid hard. Een hol en hard geluid is niet fijn en geeft je een onrustig gevoel. En juist thuis moet een plek zijn waar je tot rust komt. Veel leuke elementen die we in huis toepassen, zoals bijvoorbeeld stalen deuren en een harde vloerbedekking, maken dat de geluidsgolven makkelijk kunnen reflecteren. Dit wil niet zeggen dat je deze materialen niet meer kunt toepassen, integendeel! Er zijn hele leuke en hippe mogelijkheden om de geluidsgolven te doorbreken. Dus ook voor jouw ruimte is dit op te lossen. Naast de redelijk bekende oplossingen heb ik trendy en wat minder bekende oplossingen voor je opgezocht.

Akoestiekverbetering via de wanden

Ja, de ontwikkelingen en techniek gaan steeds verder en niet geheel onbelangrijk de oplossingen ook praktischer en mooier. Wat dacht je van dit mooie wandsystemen die je helemaal zelf kunt vormen. Dat maakt het een persoonlijk kunstwerk met een functie. Dit is namelijk een geluidsysteem (speaker) van een bijzonder materiaal.

Galm of hol geluid verminderen

Het volgende wandsysteem sluit er qua vorm helemaal op aan. Je hebt ze vast al voorbij zien komen, de hexagon met een persoonlijke afbeelding. Ook hier kan je helemaal losgaan en je eigen kunstwerk op de muur creëren.

Hexagon Muurfoto

Super trendy en mooi zijn wandkleden. Toch wel een van mijn favoriete oplossing om het holle geluid in de ruimte te verminderen. We zagen ze eerder al in de kleinere varianten op een doek van katoen of geknoopt (macramé) nu mag het ook best wat meer zijn. Voor elke interieur is er wel een passend wandkleed. Kijk eens wat een heerlijke warme uitstraling dit geeft.

wandkleed muurbekleding

Ben je meer van de kunstwerken? Door gebruik te maken van speciale materialen is het mogelijk de akoestiek in de ruimte positief te beïnvloeden. Kies bijvoorbeeld een mooi kunstwerk of schilderij waarbij gebruik is gemaakt van akoestische materialen. Of eenwisselbaar doek met daarachter geluidsabsorberende panelen. Laat een mooie foto van een bijzonder moment drukken, deze maakt het interieur persoonlijk.

Liever minder of geen accessoires om de galm of hol geluid te verminderen? bekleed dan je wanden met akoestisch behang. Gemaakt van bijzonder materiaal en vaak een driedimensionaal effect. Of wandpanelen (houten latjes met akoestisch materiaal) waarmee je gelijk een bijzonder leuk en opvallend element aan de muur hebt. Door de geluidsabsorberende eigenschappen, draagt deze prachtige muurbekleding bij een betere akoestiek.

Geluid weerkaatsing doorbreken vanuit het plafond

De weerkaatsing van het geluid kun je doorbreken met bijvoorbeeld hanglampen van zacht materiaal. Is het nodig om een stapje verder te gaan, dan zijn er ook lampen gemaakt van speciaal akoestisch materiaal. Dit materiaal absorbeert het geluid.

Galm of hol geluid verminderen met hangplanten

Nog een van mijn favoriete oplossing is de plant. Hang een groepje planten in mooie plantenhangers aan het plafond. Plantenhangers zijn er in verschillende stylen en dus voor elk interieur. Neem bijvoorbeeld de plantenhanger van katoen, gemaakt met de macramé techniek, geknoopt met jute, touw of leren hangers. Kies je voor een pot van keramiek, zorg dan voor een rijk overhangende plant.

Liever een mooi strak plafond? Ook mogelijk. Het laten aanbrengen van een naadloos akoestisch plafond kan eventueel met geïntegreerde verlichting.

Galm of hol geluid verminderen door indeling

Door verschillende hoekjes te maken in een open ruimte doorbreek je de weerkaatsing van het geluid. Denk hierbij aan planten met grote bladeren. Ook kan een open kast of roomdivider al veel doen, zonder dat het hokkerig aanvoelt. Deze kun je gezellig aankleden met accessoires. Ook hier werkt het clusteren van verschillende planten in de open kast of een grote plantenbak goed.

Het indelen van een ruimte kan beste lastig zijn. Is de woonkamer aan de kleine kant of juist erg groot, of is de indeling door bijvoorbeeld een open haard best wel uitdaging? Ik denk graag met je mee en maak een indeling op maat, waarmee jij tijd bespaart en gelijk op een praktische manier verder kunt.  

Het is mijn vak om de levensstijl van de bewoners te vertalen en een ruimte op een fijne en praktische manier in te laten richten. Een frisse blik en een gerichte (maatwerk) oplossing voor mogelijke uitdagingen besparen jou veel tijd en behoeden je voor het maken van keuzes die eigenlijk niet goed passen bij de ruimte of de activiteiten die je graag in de ruimte doet.

Ben je er nog niet helemaal uit of heb je vragen? laten we dan gewoon even kletsen. Door hier te klikken neem je contact met mij op. Geheel vrijblijvend en gratis natuurlijk!

Hol geluid verminderen via de vloer

Ook via de vloer zijn er oplossingen om het holle geluid in een ruimte te verminderen. De vloerbedekking in de vorm van tapijt komt weer terug in ons interieur. Denk jij tja, leuk maar niet in mijn woonkamer? Dan is op een harde vloer het gebruik van één of meerdere vloerkleden een mooie toevoeging. Combineer zachte en harde materialen in de ruimte. Dit is goed voor de sfeer én de geluidsreductie.

Nagalm aanpakken via het raam

Grote raampartijen zijn prachtig en geven veel licht aan een ruimte. Wil je naast een raambekleding ook nog optimaal gebruik maken van de lichtinval? Werk dan met lagen. Combineer een praktische raambekleding zoals bijvoorbeeld een jaloezie met een vitrage en een overgordijn.

Al met al, genoeg geluidsabsorberende elementen in een ruimte verminderen de nagalm en verbeteren de akoestiek. Mooie, sfeervolle en praktische elementen die ervoor zorgen dat je thuis tot rust kunt komen.

Galm of hol geluid verminderen?

Shop the look

Soms kan het lastig zijn om een comfortabele indeling van de ruimte te krijgen, waardoor de ruimte niet helemaal fijn voelt en in balans is. Kan jij daar eigenlijk wel wat hulp bij gebruiken? laten we dan gewoon even kletsen. Door hier te klikken neem je contact met mij op. Geheel vrijblijvend en gratis natuurlijk!

Misschien is mijn blog over de nieuwste interieur- en designtrends ook interessant voor jou

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets besteld via deze links, dan ontvang ik een kleine commissie. Ik link alleen naar websites en/of producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.