Hoe krijg je een gezellige sfeer in huis?

Ik krijg regelmatig de vraag hoe je een gezellige sfeer in huis krijgt. En dat begrijp ik, want een fijne sfeer heeft zoveel invloed op hoe je je voelt en je stemming. Thuis wil je kunnen ontspannen en tot rust komen. Daarnaast lekker leven, je ding doen zonder het gevoel dat je in een kille onbehagelijke ruimte bent.

Dus ga aan de slag met deze tips en creëer je eigen gezellige sfeer in huis.

Factoren die van invloed zijn op de sfeerbeleving

Om je huis gezellig in te richten zijn er verschillende factoren en elementen die van invloed zijn en elkaar versterken. Dit wil niet zeggen dat je deze niet los van elkaar kunt aanpakken. Zeker niet, alleen het uiteindelijke effect is iets minder sterk.

Die aangename warme sfeer in huis kun je creëren door rekening te houden met kleuren, vormen en materialen. Maar wat je ook zeker niet moet vergeten is de verlichting en hoe het geluid zich beweegt door de ruimte. Daarom is het goed als je deze allemaal bekijkt en goed op elkaar afstemt

Verlichting praktisch en sfeerbepalend

Verlichting is niet alleen praktisch om de ruimte te verlichten, goed te kunnen lezen of gezellig te tafelen. Ook heeft het heel veel invloed op de sfeerbeleving van de kamer.

Bij de inrichting van een kamer wordt niet altijd gelijk aan de verlichting gedacht en is het iets wat achteraf aan de ruimte toegevoegd wordt. Dat is jammer, want door verlichting op verschillende plaatsen in de ruimte goed te plaatsen, zorg je er al voor dat de ruimte prettiger aanvoelt.

Daarnaast kun je door gebruik te maken van mooie armaturen de sfeer in huis verder positief beïnvloeden. Hoe? Kijk naar vorm en materiaal en hoe die in jouw woonstijl past.

Bij de woonstijl Japandi kun je armaturen gebruiken met een organische vorm en natuurlijke materialen. Armaturen met strakke lijnen en lichte kleuren passen prima in een Scandinavische woonstijl.

Klink het hol in huis? Gebruik dan lampen van zacht materiaal of speciaal akoestisch materiaal om de weerkaatsing van het geluid te doorbreken of absorberen.

Een goed verlichtingsplan is dan ook zeker geen overbodige luxe

Een gezellige sfeer in huis door een fijne akoestiek

Soms is het nodig om het geluid in de ruimte te dempen omdat het niet fijn aanvoelt. Een hol en hard geluid is niet fijn en geeft je een onrustig gevoel. Ook een goede akoestiek is daarom belangrijk voor een gezellige sfeer in huis. Naast dat het beter is voor de sfeer zorgt het ervoor dat je thuis tot rust kunt komen.

Een galm of hol geluid verminderen is op verschillende manieren mogelijk. Bekijk de verschillende materialen en items waarmee je een gezellige sfeer in huis kunt brengen én de akoestiek kunt beïnvloeden.

Vorm en materiaal voor een behaaglijk gevoel

Ronde en organische vormen ogen vriendelijk en zijn een mooi contrast met de rechte lijnen in huis. Voor een behaaglijk gevoel voeg je textiel toe.

Afhankelijk van jouw woonstijl én het seizoen kun je textiel in een passend textuur, materiaal en kleur toevoegen.

Een mooi sierkussen van zijde of leer en een stoer linnen plaid is super sfeervol in de zomer. Deze combinatie is veel minder warm dan een materiaal waarin wol verwerkt is. En daar heb je in het najaar wel meer behoefte aan. Wissel daarom je accessoires in het najaar en voeg warme materialen en kleuren toe voor een warme sfeer.

Laat je inspireren en maak het gezellig met accessoires. Drie shoptips voor een warme sfeer

Kleur in huis

Kleuren, ze zijn overal en hebben een erg grote invloed op ons. Kleuren hebben voor ons allemaal een andere betekenis. We associëren kleuren snel met iets, het heeft een signaalfunctie en een emotionele functie.

Door het gebruik van kleur, kun jij jouw ideale stijl en sfeer creëren

Naast dat we kleuren dus verschillend zien en associëren, heeft het gebruik van kleur een grote invloed op de beleving van een ruimte.

Als je kleur in de juiste balans toepast en verdeeld over de ruimte, creëer je rust en eenheid.

Belangrijk is dat je kleuren juist toepast. Zeker als je een groter oppervlak zoals een muur een kleur geeft dan is het belangrijk om te kijken hoe de lichtinval van de ruimte is. Dit licht is bepalend voor de sfeer en hoe de kleur op de wand er uitziet.

Dit is belangrijk omdat je niet wilt dat koele kleuren de ruimte koud laten aanvoelen. Lichte warme kleuren met licht uit het zuiden kunnen wat gelige gloed krijgen bij een bepaalde lichtinval.

Persoonlijke items voor een gezellige sfeer in huis

Waar wordt jij blij van? Is het dat ene stoeltje waar je nog even voor hebt moeten sparen of dat mooie kunstwerk die je jezelf gewoon cadeau hebt gedaan? Zomaar wat voorbeelden van items die ook bijdragen aan een gezellige sfeer in huis.

Creëer die persoonlijke gezellige sfeer in jouw huis door vooral ook items toe te voegen met een fijne herinnering. Denk hierbij aan souvenirs van mooi en bijzondere reizen, gekregen accessoires en foto’s.

En wat mij betreft mogen planten ook niet ontbreken. Echte sfeermakers die in elke woonstijl passen. Zowel in een warme basic interieur als een modern design interieur, past een plant.

Planten zijn goed voor je stemming en gezondheid. Je kunt planten stylen in combinatie met andere plantjes en accessoires of één grote plant solo in de ruimte plaatsen.

De woonkamer is waarschijnlijk de plek waar je het vaakst bent en dus is het belangrijk dat deze helemaal naar je zin is. Maar dat voor elkaar krijgen, kan nog best lastig zijn.

Door mijn ervaring als interieurstylist weet ik dat er altijd mogelijkheden zijn, ook voor jouw ruimte!

Neem contact met mij op en laat je helpen. Je kunt mij ook direct een mailbericht sturen door hierop te klikken.

 

Misschien is mijn blog over hoe ik 4 verschillende hanglampen in huis heb toegepast ook interessant voor jou.

De Mooiste Betaalbare Schilderijen!

Meer inspiratie om het thuis praktisch en gezellig in te inrichten vind je op mijn Pinterest borden.