Kijk jij net als ik nu ook zo uit naar het voorjaar? Je ziet de natuur tot leven komen. Blaadjes aan de bomen, de vogels testen weer volop de ‘stembanden’ en op veel plekken zijn de bloembollen met narcissen, krokussen, tulpen en blauwe druifjes alweer te zien. Heerlijk. Ook dit is zo’n periode dat ik er met mijn fototoestel op uit ga. Op lente avontuur. 

lentebloemen By Venes

In de zomer ga ik ook graag op stap met mijn camera, echter viel het mij op dat je in Nederland echt zo moet zoeken om kleur te vinden in de natuur. Wij hebben een prachtig groen land, maar wilde bloemen zijn schaars.

In het buitenland tref ik altijd de meest mooie kleuren aan in het wild. En als bonus mooie vlinders en natuurlijk andere insecten. Naast dat het gewoon een vrolijk geheel is, zijn de verschillende bloemen ook nodig om de natuur in evenwicht te houden.

Wilde bloemen kleuren ons landschap

Laatst zag ik op Instagram een hele mooie oproep van Natuurmonumenten. Je kan daar een zakje met zaadjes opvragen om deze vervolgens in jouw omgeving uit te zetten. Hoe mooi is dat! Een kleine moeite toch. Het is niet verplicht, maar een kleine bijdrage in de verzendkosten is toch heel redelijk. Binnenkort heb jij dan ook kleurrijke bloemen in je omgeving. En als extra zorgen de insecten voor nog meer vogels.

Afgelopen zomer heb ik bij mij in de buurt ook zo’n kleurrijke strook gevonden. Prachtige wilde bloemen die graag voor mijn camera poseren.

Inspiratie blog kleur in de natuur

De Honey Highway stichting is een ander mooi initiatief en richt zich op de grote stukken grond in Nederland. De stichting zorgt dat de bermen van de snelweg worden ingezaaid met streekeigen wilde bloemzaden. Deze zaden zijn afgestemd op de omstandigheden en de grondsoort. Dit maakt dat wij straks op steeds meer plaatsen van deze kleurenpracht kunnen genieten en vooral dat de bijen weer een plek hebben om dat te doen waar ze voor zijn. Ook langs andere plekken zoals Provinciale wegen, spoorrails en dijken wordt ingezaaid. Goed initiatief!

Misschien staat Nederland straks weer vol met mooie kleurrijke veldboeketten.

#nonspon