Waar let je op bij het uitzoeken van meubels

Ga je nieuwe meubels uitzoeken? Uit ervaring weet ik dat het uitzoeken van wat je mooi vindt in een showroom best wel lastig kan zijn. Zoveel moois om uit te kiezen en zoveel keuzes. Stijl, kleur, materiaal, formaat, type en de look. Het zijn zomaar wat keuzes die je kunt maken bij elk meubelstuk dat je nodig hebt. De mogelijkheden voor het uitkiezen van meubels zijn eindeloos.

Als je van tevoren nadenkt over welke meubels passen bij jouw levensstijl én ruimte, scheelt dat een hoop keuzestress en tijd. Het uitzoeken van meubels wordt met deze tips makkelijker en veel leuker! En op deze manier voorkom je dat de gekozen meubels bij jou thuis toch heel anders staan, dan zoals je in de showroom zag.

.

Zo start je bij het uitzoeken van nieuwe meubels

In een eerdere blog heb ik een aantal praktische tips gedeeld om de ruimte in de woonkamer optimaal te benutten. Dat gaat nog beter wanneer je meubels voor deze ruimte op een slimme en praktische manier uitkiest. Uiteraard zijn deze tips ook voor de slaapkamer, zolder of werkkamer te gebruiken. 

De woonkamer is de centrale plek in huis waar over het algemeen veel verschillende activiteiten plaats vinden en waar je ook samen bent. Daarom is het belangrijk dat je bij het kiezen van nieuwe meubels voor je woonkamer met een aantal dingen rekening houdt. Op die manier zorg je voor een fijne plek waar voor iedereen en elke activiteit voldoende ruimte is. Jouw vers uitgekozen en favoriete meubels ondersteunen dit op een praktische en comfortabele manier.

Nadat je hebt bepaald wat je allemaal wilt doen in de woonkamer, bepaal je welke meubels deze activiteiten ondersteunen. Maak vervolgens een plattegrond en bepaal hoe je de woonkamer met deze meubels het beste kunt indelen. Je kunt gebruik maken van losse papieren vlakjes op maat en op deze manier verschillende indeling bekijken. Let er hierbij op dat je voldoende loopruimte tussen de verschillende meubels houdt en dat er sprake is van een praktische looproute. Nadat je een keuze hebt gemaakt, maak je een boodschappenlijst van de meubels die je nodig hebt. Noteer hierbij gelijk de maximale maten.

.

Welke sfeer en woonstijl wil je creëren?

Bepaal welke sfeer je wil creëren en welke woonstijl of woonstijlen je mooi vindt. Je kunt dit doen door een moodboard te maken en inspiratie op te doen op bijvoorbeeld Pinterest. Kijk welke kleuren en materialen je veel terugziet op je moodboard. Dit is super waardevol om als uitgangspunt te nemen voor je kleurkeuze.

Wil je bijvoorbeeld een warme sfeer creëren, maar houd je van een frisse lichte woonkamer? Kies dan voor meubels met een warm materiaal zoals stof of blank hout. Of creëer een stoere warme sfeer door hier robuuste houten elementen, metalen en leer aan toe te voegen.

.

Hou bij het uitzoeken van nieuwe meubels rekening met kleur en materiaal

Zorg dat je een kleurenpallet hebt waarbij de kleuren en verschillende tinten goed verdeeld kunnen worden over de woonkamer. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen de aankleding van de muren en vloer heel neutraal te houden? Dan kun je nog meer kleur in de meubels en accessoires terug laten komen.

Ook de keuze van het materiaal moet in balans zijn. Te veel harde en koele materialen, zoals staal, leer, glas of kunststof zorgen ervoor dat de ruimte ‘koud’ overkomt. Ook zal de akoestiek in de ruimte niet optimaal zijn. Gebruik dus zowel zachte als harde materialen in de verschillende meubels en accessoires.

Klikt het hol in huis, heb je een nagalm in de woonkamer oftewel een slechte akoestiek? Vervelend maar op te lossen. Een galm of hol geluid verminderen is op verschillende manieren mogelijk. Lees er meer over in het blog Galm of hol geluid verminderen met slimme en trendy oplossingen

En dan de praktische keuzes. Zijn er grote en kleine knoeiers in huis of bijvoorbeeld huisdieren? Stem de keuze van het materiaal en de kleur daar dan op af. Hoe leuk die stoffen crème bank ook is, het is een combinatie die vraagt om teleurstelling.

.

Wat doen formaat, functie en look met de ruimte en de sfeer

De maten op het oppervlak heb je, als het goed is, al in beeld gebracht op de plattegrond. Dit zegt alleen nog niet zoveel over de look van het meubel. Ik adviseer ook altijd om niet te veel aan één stijl vast te houden en een beetje te mixen. Hierdoor weet je zeker dat je woonkamer niet saai wordt. 

Ook is de look van het meubel van invloed op de ruimtebeleving. Zo zal een bank op poten een ruimtelijker effect geven en een lekkere robuuste loungebank kolossaler aanwezig zijn. Stem dit dus af en zorg dat het in verhouding tot de ruimte is.

Uitzoeken meubels By Venes

Soms is het nodig om te spelen met meubelfunctie en formaat, omdat er een beperkte ruimte beschikbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een smalle, hoge kast, of een kast op maat laten maken waarbij je gebruik maakt van de hoogte van de ruimte. Hiermee kun je zowel een functioneel gesloten deel maken als een open gedeelte waar je de puntjes op de i kunt zetten met sfeervolle decoratie, persoonlijke items en planten.

Met de keuze van het meubel kun je ook variantie aanbrengen door middel van de vorm. Heb je bijvoorbeeld veel vierkante elementen in de ruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor ronde tafels. Een ronde tafel oogt niet alleen vriendelijker, je kunt het vaak ook beter en makkelijker kwijt in de woonkamer. Aan een ronde tafel kun je over het algemeen ook meer personen kwijt. Let er wel op dat een ronde salontafel niet altijd even praktisch is als er kleine kinderen in huis zijn. Zeker als ze zich nog optrekken, dan zal een ronde tafel met drie poten niet de juiste ondersteuning bieden en dus omkiepen.

Een langwerpige eettafel kan juist weer handig zijn als je geen aparte werkplek elders kunt creëren. Let er dan wel op dat je een goede in hoogte verstelbare stoel kunt aanschuiven. Heb je wat meer ruimte, dan kun je ervoor kiezen om eetkamerstoelen te nemen waarbij de leuningen niet per se onder de tafel geschoven worden. Dan ga je al meer richting een lekkere fauteuil die je ook bij de zithoek kunt gebruiken.

Fauteuil oranje By Venes

Bij de zitmeubels is het natuurlijk superbelangrijk dat het gewoon goed zit en de zithouding supercomfortabel is.

Ga daarom ook altijd proefzitten en doe dit op een moment dat je nog lekker fit bent.

Aan het einde van de dag, zeker als je al een paar winkels gehad hebt, zit elke stoel of bank lekker.

.

Weet jij nog niet zo goed welke meubels je nodig hebt? Kijk dan eerst nog even naar deze praktische tips en gebruik de checklist. Die helpen je bewust na te gaan wat je nodig hebt en hoe je de ruimte in de woonkamer optimaal kunt benutten. En ga daarna aan de hand van deze aanvullende tips nieuwe meubels uitkiezen!