Je woonkamer inrichten? 5 praktische tips om de ruimte optimaal te benutten

Hoe begin je en waar let je op? De woonkamer is waarschijnlijk de plek waar je het vaakst bent en dus is het belangrijk dat deze helemaal naar je zin is. Maar dat voor elkaar krijgen, kan nog best lastig zijn. Door mijn ervaring als interieurstylist weet ik dat er altijd mogelijkheden zijn, ook voor jouw ruimte! Een woonkamer inrichten lastig? Met deze praktische tips lukt het jou ook!

Waarom het belangrijk is om vooraf stil te staan bij de inrichting

Je wilt natuurlijk dat de (nieuwe) meubels goed passen in de ruimte, waardoor je makkelijk heen en meer kunt lopen. De woonkamer is dé centrale verzamelplaats in het huis. De woonkamer is de plek waar je verhalen deelt en waar je, vaak samen, iets onderneemt. Er moet dus voor iedereen voldoende plaats zijn. 

Door na te denken over wat je wilt doen in de woonkamer en wat je daarvoor nodig hebt, kun je ook gelijk bepalen of er stroom en contactpunten nodig zijn. Dat scheelt weer breekwerk achteraf.

Gebruik deze makkelijke checklist om alle stappen eenvoudig na te gaan, door verschillende vragen te beantwoorden.

Je kunt de stappen afvinken én gelijk je acties noteren.

 

* Als je deze checklist aanvraagt, ben jij voortaan ook als eerste op de hoogte van de nieuwste blogs en laatste ontwikkelingen via de nieuwsbrief die je regelmatig krijgt.

Een woonkamer inrichten die bij jouw levensstijl past

Heb je een nieuwe woning, ben je klaar met een verbouwing of is het gewoon tijd om de boel op te frissen? Pak het dan slim aan en voorkom teleurstellingen achteraf.

Want nu kun je eindelijk los gaan en jouw huis gezellig maken. Je hebt veel ideeën opgedaan over de inrichting en misschien ook wel een bord op Pinterest gemaakt waar je je ideeën en wensen voor elke kamer hebt gepind. Je bent eruit, zo moet het worden. Vol enthousiasme ga je naar verschillende (online) winkels om te kijken welke meubels je mooi vindt en qua stijl helemaal passen bij jouw ideeën en inspiratieborden. 

Wij hebben de neiging om gelijk lekker te gaan shoppen. Dat snap ik, want dat is gewoon super leuk. Het voelt als een nieuw begin. Toch wil ik je behoeden voor keuzes waar je later spijt van krijgt.

Maar ook als je je huidige meubels wilt behouden is het handig om weer even stil te staan bij de manier waarop je leven momenteel is ingericht en welke veranderingen er in de nabije toekomst gaan plaatsvinden.

Dat scheelt heel veel tijd

Want het is toch veel leuker om gericht de meubels uit te zoeken die bij jouw levensstijl én de ruimte passen? Ga je woonkamer inrichten met deze praktische tips bij de hand. Dat scheelt heel veel tijd als je gaat winkelen, je voorkomt teleurstellingen omdat het niet lekker past en je kunt gelijk goed je huis inrichten.

Je woonkamer inrichten? Deze praktische tips helpen je op weg

Je wilt ook een thuis dat fijn voelt en praktisch is ingericht creëren . Naast keuzes voor stijl, sfeer, kleur en materiaal, begint dit alles met de indeling. Wat heb je nodig qua ruimte? hoe ga je de woonkamer indelen? En hoeveel plaats is er voor alles en iedereen? 

Dus waar we beginnen is misschien niet zo sexy, maar wel belangrijk om bij stil te staan. Daarom gaan we eerst even een paar stappen terug. Je huis richt je zo in dat alles perfect past bij de levensfase waar je op dat moment in zit. Het is in eerste instantie de bedoeling dat meubels de activiteiten in huis ondersteunen, zodat je deze comfortabel kunt uitvoeren.

En om het je makkelijker te maken de beschikbare ruimte optimaal te benutten, heb ik een uitgebreide checklist voor je gemaakt die je kunt downloaden.  Hier heb je alvast wat praktische tips.

Praktische tips

Stap 1
Je start met het bepalen van de functie van de ruimte. Klinkt misschien logisch, maar helpt je wel om even bewust stil te staan naar de hoofdfunctie. Is dit hoofdzakelijk gezellig samen zijn of wordt er bijvoorbeeld ook uitgebreid gegeten in de woonkamer? 

Stap 2
Nu je weet waar je de woonkamer hoofdzakelijk voor gaat gebruiken, pel je af naar de activiteiten die je wilt gaan doen in de woonkamer. Bijvoorbeeld een hobby, werken of spelen.

Stap 3
Nadat je de activiteiten in kaart hebt gebracht, ga je bij jezelf na wat je nodig hebt om die activiteiten uit te voeren. Denk aan meubelstukken, stroompunten en verlichting.

Stap 4
Hiermee komen we bij de volgende stap, meten is weten. Past wat je nodig hebt wel allemaal in de woonkamer? Wellicht moet je nog even een klein stapje terug om de noodzaak te bepalen als je minder ruimte hebt en daardoor een keuze moet maken. Bij de meubels kun je ook kijken naar een formaat kleiner of juist groter, waardoor je deze voor verschillende activiteiten kunt gebruiken. Speel dus met de meubelfunctie en het formaat 

Stap 5 
Maak een boodschappenlijst voor de meubels die vervangen of aangeschaft moeten worden. Noteer de maximale maten! Maak ook een actiepuntenlijstje met dingen die geregeld of gedaan moeten worden voordat je met de afwerking van de ruimte begint. Bijvoorbeeld het aanbrengen van de benodigde contactpunten, voordat je je muren en plafond mooi opgeknapt. 

 

Inrichten toch nog wel lastig?

Je wilt een kamer inrichten met deze praktische tips, maar vind je het toch nog lastig om een keuze te maken die past bij jouw levensstijl en de ruimte?

Door mijn ervaring als interieurstylist weet ik dat er altijd mogelijkheden zijn, ook voor jouw ruimte!

Laat mij je helpen. Bespaar tijd en maak het jezelf makkelijker door een persoonlijk indelingsplan op te laten maken.

De uitwerking beschrijft en visualiseert wat voor jou en de ruimte de beste oplossing is, waardoor je gericht kunt gaan shoppen én inrichten.

Kan jij daar eigenlijk wel wat hulp bij gebruiken of heb je vragen? laten we dan gewoon even kletsen. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.